יום שני, 26 במרץ 2012

הנושא : אנטראקציה בין העם הבריטי והעם הערבי בתקופת המנדט


עברו בראש שלי הרבה מחשבות והתלבטויות לגבי בחירת נושא הפרויקט ,ולאחר שהשקעתי זמן ומחשבה בלמידת נושא לאוסף שלי, האוסף עורר בי השראה וסקרנות לבצע את העבודה סביב חילוף שתי תרבויות / עולמות שונים שהמטבע הזה חיבר בינהים ,אך שחיבר בצורה קסומה  בין שתי תרבויות שונות במהותם –התרבות של החברה הבריטית והתרבות של החברה הערבית "פלסטינית",בהגעת הבריטים לארץ לפני הקמת המדינה הביאו איתם את מטבע הזהב שלהם אשר שמש כמטבע סחר .עם חילוף השנים העם הערבי "פלסטיני" החל להשתמש במטבע זה לצורך קישוט והפגנת סטטוס ומעמד עם שמירה על הערך המסחרי של המטבע , נשים החלו לענוד מטבע זה בצורות שונות ומגוונות באם בשרשראות או צמידים ,וכאשר בחורה היתה אמורה להתחתן היה מאוד חשוב לדעת כמה מטבעות זהב היא קיבלה ובאיזה צורות.

נקודת חיבור זו ריתקה אותי ודחפה אותי לייצר  סיפור מעניין ומרתק שעשוי "מבגדים" סביב אינטראקציה בין  תרבותית זו.






שימוש בלירות בכל מני מקומות ,להתיפיף!!



מלך הממלכה המאוחדת :גורג החמישי
                              תקופת השלטון משנת 1920 עד 1936
המלך גורג עם הסולטאן

שני בריטים מתפללים בכנסייה ערבייה


לירות רקומות על בד כתיפה וגם שרשרת עשויה לירות


הרברט סמואל בביקור בירושלים ביוני 1920
                                                   


אני מחכה לתגובתכם :)

תהליך מחקר-מה זה המטבע של גורג ? ולמה עניין אותי ?!





תהליך מחקר – מה זה המטבע של ג'ורג' החמישי ולמה עניין אותי ?

המטבע האמור, הינו לירה העשוייה מזהב כמעט טהור ( 21 קרט בדרך כלל ולפעמים 18 קרט ) והינו בעל ערך כספי יקר מאוד ולפעמים בעל ערך רגשי גדול.
הלירה נשאה את תמונתו של המלך ג'ורג' החמישי עפ"י הוראתו בתקופת מלוכתו (1920-1936).
התקופה הינה תקופת המנדט הבריטי בארץ לפני קום המדינה. בתקופה זו אנשים השתמשו בלירות של זהב לדברים מיוחדים מאוד, ולא כמטבע למסחר יומיומי. ללירה מזהב היה ערך כספי גדול מאוד, ואנשים התפארו בכמה לירות זהב יש להם , ועם הזמן הלירה מזהב קיבלה ערך רגשי גדול היות , וכאמור, אנשים השתמשו בלירות זהב לדברים מיוחדים מאוד כגון מתנות יקרות ערך מההורים לילדים שלהם ובעיקר לבנות בחתונות שלהם, הגברים שילמו "מוהר"  (שהיה נהוג בימים ההם ) לכלות בלירות זהב .החסכונות של האנשים היו בעיקר מלירות זהב , היות והיא שמרה על ערכה הכלכלי לאורך שנים, ועם הזמן הלירה הפכה לאמצעי קישוט ולתפארת והפגנת מעמד חברתי כלכלי בחברה.

לסיכום, ללירה מזהב היה ערך כלכלי ורגשי מאוד בחברה.








          איך זה קשור אלי ?


ביום שארזתי את חפצי בדרכי ללימודים כאן בשינקר, ובזמן  שאבא שלי צפצף באוטו בחצר הבית לזרז אותי לרדת על מנת להסיע אותי למעונות בת"א,תוך כדי שאני ממהרת ופותחת את הדלת החוצה, עצרה אותי אימא, חיבקה אותי וענדה לי בצוואר שרשרת עם לירה מזהב.
עם דמעות בעיניים ואיחוליה הלבביים להצלחתי, הסבירה לי שלירה זו הייתה מתנת הנישואים שלה מאימה, שקיבלה מסבתא שלה גם ביום הנישואין שלה ! וביקשה ממני בכל לשון של בקשה לשמור עליה טוב מאוד.



עם הדמעות בעיניים נשבעתי לאימי ולעצמי שלעולם אני לא אוריד אותה מצווארי ואשמור עליה כמו על העיניים שלי, והיחידה שאני אוותר למענה תהיה הבת שלי בעתיד!

מאז עברו כמעט שנתיים. במהלכם לא הורדתי אותה ולא פעם אחת .הלירה הזאת יקרה לי בגלל שהיא מתנה מאמי שקיבלה מסבתא שקיבלה מאימא שלה ( הסבתא של אימא שלי ) והמסמלת תרבות עתיקה .
כיום לא משתמשים יותר בלירה כמטבע למסחר ,אך אין זה מפחית מערכו הרגשי ובכל הקשור בתמיכת הקשר המשפחתי בין הדורות במיוחד בין הנשים.
הלירה מבחינתי היא תכשיט בעל ערך יקר ,אבל היא לא סתם תכשיט שאני עונדת אותו על הצוואר ,היא מזכירה לי ומדי יום את המשפחה שלי דבר שגורם לי לרוגע ושלווה. בכל פעם שאני מסתכלת על עצמי במראה –אני רואה את הלירה והיא גורמת  לי לשמחה בלב .
אותם רגשות אשתדל  להעביר לבת שלי (באם תהייה לי בעזרת השם ) אבחר את האירוע המשמח שבו אעניק לה אותו ,כמיטב המסורת המשפחתית, אירוע משמח שטמון בתוכו אושר ושמחה ותקוות חיים למרות העצב שבפרידה.  


אין ספק שזה יגרום לי לאושר רב  כי הוענקה לי ההזדמנות הזו ולאחר שענדתי אותו משך שנים ,להעביר אותו בעצמי לאדם יקר נוסף ,לילדה שלי !! .

          












             המלך ג'ורג החמישי בארמון שלו- אנגלייה 1920









אישה ערבייה בליבוש המשורתי ועליו יש רקמה למטביעות הזהב עם רקמות של קישוטים .



שרשרת מטביעות זהב

האוסף שלי – מטבעות ( לירות זהב )





האוסף שלי הינו מטבעות מתקופות ומארצות שונות ברחבי העולם , שזה בעצם אוסף משפחתי שנמשך עשרות שנים ועובר מדור לדור .לאר בחינת מספר מטבעות בחרתי "בלירה "מזהב בגלל הקשר האישי שלי אליה שיוסבר להלן .